Terapier / Behandlingar

Akupressur

Akupressur är en behandlingsmetod som bygger på samma grundteori som akupunktur. Men istället för att påverka akupunkturpunkterna med nålar trycker man på dem med fingrarna eller med pinnar. Strävan är att återskapa balans i kroppen, stimulera energibanorna till det skadade området och därigenom påverka kroppens egen förmåga till läkning.

För att förstå teorin bakom akupressur och akupunktur är det bra att veta något om Yin/Yang och Qi – livsenergin. Yin och Yang är varandras motsatser.
För en västerlänning kan teorin om Yin och Yang verka egendomlig och svår, men för en kines är det enkelt: Yin och Yang är två motsatta krafter som finns överallt i naturen och således också inom människan. Det är naturens ordning att dessa motsatta krafter ska vara i balans. När Yin och Yang är i balans inom en människa mår hon bra, men när det i något avseende råder obalans blir hon sjuk. Qi är människans livsenergi, den strömmar genom henne via energikanaler som kallas ”meridianer”. I dessa meridianer korrigeras kroppens Qi.

Längs meridianerna finns akupunkturpunkterna. Om Yin och Yang är i obalans, kan akupunktören återställa balansen genom att stimulera vissa punkter på den aktuella meridianen med sina nålar. Akupressören gör detsamma genom att massera de aktuella punkterna eller genom att trycka på dem. Den energiström som då uppstår känner patienten som en strömning från en punkt i kroppen till en annan. Balansen återskapas. Sådan är alltså mycket förenklad teori bakom Tui na.

Orden Tui na betyder "tryck-grepp" eller "pet-nyp" på kinesiska. Fysiskt sett så är det en serie av tryckande, knackande och knådande med handflatorna,
fingertopparna, knogarna som hjälper kroppen att ta bort blockeringar längs meridianerna i kroppen och stimulera flödet av Qi och blod för att
påskynda läkning, liknande principerna för akupunktur, moxibustion, och akupressur.
Tui nas massageliknande tekniker varierar från lätt beröring till djup muskelmassage som skulle anses alldeles för smärtsam eller genomgående för allmän eller avslappnande massage. Kliniska utövare använder ofta också liniment eller örtkompresser för att påskynda den helande processen.

Ansiktsakupressur

Ansiktsakupressur – en behandling som gör dig vackrare
Kosmetisk akupressur – ”Ansiktslyft utan kirurgiska ingrepp”. I Kina är ansiktsakupunktur vanlig som skönhetsbehandling. Som i all akupunktur använder
man nålar som man sticker in i ansiktets akupunkturpunkter. Det är inte en smärtfri metod och det kan ge blödningar och svullnader i huden.
Jag använder mig av akupressur, som är en bättre metod när det gäller ansiktsbehandling. Den är dessutom smärtfri. I stället för att sticka in nålar trycker
jag på ansiktets akupunkturpunkter med mina fingrar. Det ger en mycket bra kosmetisk effekt. Det ökar hudens elasticitet och ger en riktig ansiktslyftning. Minskar rynkor kring ögonen, pannan och munnen och minskar storleken på ansiktsporerna.

Akupressur är en effektiv icke kirurgisk behandling för att minska tecknen på åldrande. Den baseras på traditionell kinesisk medicin. Estetisk akupressur är en av de populäraste ansiktsbehandlingarna i Kina och runt om i världen just nu och är ett alternativ till kemisk behandling.
I Kina har behandlingar för föryngring och vitalisering av huden med akupunktur använts under flera tusen år och var tidigare endast förbehållet privilegierade grupper.

Jag använder akupressur istället för akupunktur, det har samma effekt, men är helt utan de skador och blödningar som akupunkturnålar kan orsaka.
En behandling med ansiktsakupressur kommer att ge dig en känsla av välbefinnande och avslappning
Enligt traditionell kinesisk medicin går de flesta meredianerna genom ansiktet. Vid ansiktsbehandling med akupressur påverkas hela kroppen,
t.ex. höjs immunförsvar och hormonfunktion. Stressen minskar och det psykiska välbefinnandet ökar – detta som bonus till att behandlingen får dig att se yngre och vackrare ut.

· Minimerar eller tar bort fina linjer och rynkor.
· Reducerar påsar eller mörka ringar under ögonen.
· Förbättrar ansiktsfärgen och ger huden en hälsosam lyster.
· Minskar storleken på porerna.
· Ökar blodflödet.
· Reducerar akne.

En behandlingsprocess är 10 gånger. Då kan du se tydliga förändringar. Men du kan komma så många gånger du vill.
Om du bara vill komma en gång och testa effekten, så går det också bra.

Terapeft:
Zhao Ming, specialist i Akupressur
www.tcm.zhao-ming.com